Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

22 Φεβρουαρίου 2022

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΔΗΦ & ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ "ΕΛΠΙΔΑ"


ΠΡΟΣ:    Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Κ.Χατζηδάκη

ΚΟΙΝ.:    (σχετ.: πίνακας αποδεκτών)

ΘΕΜΑ: «Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά να συνεκτιμηθεί η πραγματική διάρκεια υποχρεωτικής αναστολής της λειτουργίας των Κ.Δ.-Η.Φ. και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, λόγω επέλασης της κακοκαιρίας ‘Ελπίδα’ σε περιοχές της επικράτειας, για την κάλυψη του ύψους των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για τους/τις εργαζόμενους/ες από τον κρατικό προϋπολογισμό»     


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος, που εκπροσωπεί τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων στην ελληνική επικράτεια, έχοντας ως αποστολή της τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Όπως γνωρίζετε, σημαντικό μέρος από τα Σωματεία – Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των ατόμων αυτών, που λειτουργούν δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία (Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ), ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τον περασμένο μήνα προέβησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους, εκτάκτως και προσωρινά, κατόπιν λήψης μέτρων και αποφάσεων της πολιτείας λόγω αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Εξυπακούεται ότι, με γνώμονα τη σκοπούμενη προστασία και ασφάλεια των ωφελούμενων με αναπηρία των Κέντρων αυτών, που με τον ρόλο των γονέων και κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες ολοκληρωτικά υπηρετούμε, οι αποφάσεις που λήφθηκαν υπό την πολυήμερη συνδρομή  δυσμενών καιρικών φαινομένων και χαμηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της επικράτειας και συνεπαγόμενων προβλημάτων ως προς τις μετακινήσεις των εξυπηρετούμενων και των εργαζόμενων από και προς τα Κέντρα, υπήρξαν αδιαμφισβήτητα ενδεδειγμένες και καθ’ όλα θεμιτές.

Με τον ίδιο γνώμονα, παρά τις οχλήσεις που λαμβάνουμε από τους φορείς αυτούς (λ.χ. για την απώλεια νοσηλίων - τροφείων για τις ημέρες αναστολής της λειτουργίας τους διατηρουμένης της υποχρέωσης αποζημίωσης του προσωπικού τους, όπως και για την οριζόντια, και μετά την 26η/01/2022, απόφαση αναστολής λειτουργίας των Κέντρων σε όλη την Αττική παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Δήμοι λ.χ. Νίκαιας, Πειραιά δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα κ.α.), ουδέποτε διαμαρτυρηθήκαμε, συναισθανόμενοι/ες την κρισιμότητα των συνθηκών και το αντιληπτό και εύλογο φορτίο που υπό κρίσιμες περιστάσεις αναλογεί σε κάθε πλευρά.

Εντούτοις, με αφορμή τις ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και τις συνακόλουθες ανακοινώσεις της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, για τον τρόπο διαχείρισης των δηλωτικών υποχρεώσεων των εργοδοτών και απεικόνισης της ασφάλισης των εργαζομένων τους προκειμένου να τύχουν της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη διήμερη αναστολή της λειτουργίας τους (25/01/2022 - 26/01/2022), οφείλουμε να θέσουμε στην προσοχή σας τη δυσμενή, έναντι άλλων περιπτώσεων εργοδοτών, μεταχείριση των ανωτέρων Κέντρων, αφού το προβλεπόμενο διάστημα στήριξης των δύο (2) ημερών, υπολείπεται του πραγματικού χρόνου που παρέμειναν κλειστά με αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας, και υποχρεούνταν στην τακτική καταβολή των αποδοχών και εισφορών των εργαζομένων τους. Υπενθυμίζουμε, ειδικότερα, πως η αναστολή λειτουργίας των Κ.Δ.-Η.Φ. και ΚΔΑΠ ΑμεΑ έλαβε χώρα:

§ στις 24/01/2022 και 25/01/2022 στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ν.Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Κορινθίας, βάσει της υπ’ αριθμ.πρωτ.: 1258/23.01.2022 απόφασης της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

§ στις 25/01/2022 στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βάσει της απόφασης υπ’ αριθμ. 14911/24.01.2022 (Β’ 187) του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας περιοχών της επικράτειας,

§ στις 26/01/2022 στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, βάσει της απόφασης υπ’ αριθμ. 14914/25.01.2022 (Β’ 189) του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας περιοχών της επικράτειας,

§ στις 27/01/2022 και 28/01/2022 στις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης, βάσει της απόφασης υπ’ αριθμ. 14934/26.01.2022 (Β’ 201), όπως αντικαταστάθηκε με την απόφαση υπ’ αριθμ. 14939/27.01.2022 (Β’ 207) του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας περί κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας περιοχών της επικράτειας.

Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε πως στα προγράμματα των Κέντρων αυτών περιλαμβάνεται δέσμη ενεργειών για τα άτομα με αναπηρία, όπως οι πράξεις ειδικής αγωγής, οι δράσεις κοινωνικοποίησης, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η δημιουργική απασχόληση, η ψυχαγωγία, η ιατρική παρακολούθηση και η μεταφορά τους από το σπίτι στα Κέντρα και αντίστροφα. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως είναι επιφορτισμένα με ανελαστικά μισθοδοτικά κόστη με δεδομένη τη φύση, το πλήθος και τον εντάσεως εργασίας χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουν. Στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με τα αυξημένα βάρη που έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας και τη μη κερδοσκοπική τους υπόσταση, καθιστούν πρακτικά δυσχερές, αν όχι αδύνατο, το να ανταποκριθούν με ίδιους πόρους στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά το σύνολο του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της ανωτέρω περιόδου αναφοράς.

Τούτων δοθέντων, και έχοντας ως δεδομένο ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη στοχευμένη αποτύπωση των περιπτώσεων απασχολούμενων που εμπίπτουν στο αντισταθμιστικό μέτρο και τον προσδιορισμό του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιστραφεί στους εργοδότες ή θα συμψηφισθεί με υποχρεώσεις τους προς τον ΕΦΚΑ, αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των δικαιούχων εντός του Απριλίου (σχετ. από 17/02/2022 ανακοίνωση της Διοίκησης e-ΕΦΚΑ), η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά, στο μεσοδιάστημα, την προσωπική σας παρέμβαση για την περαιτέρω επεξεργασία ρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές περιστάσεις για τα Κ.Δ.-Η.Φ. και ΚΔΑΠ ΑμεΑ και θα καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές για το σύνολο του χρόνου αναστολής της λειτουργίας τους, ήτοι από 24/01/2022 έως 28/01/2022.


Κύριε Υπουργέ,

Φρονούμε ότι η εκ μέρους σας παρέμβαση στο ζήτημα που σας θέσαμε δεν αντιστρατεύεται το πνεύμα και τους στόχους της ρύθμισης για την αρωγή στις πληττόμενες πλευρές από την πρόσφατη κακοκαιρία. Απεναντίας συνάδει με τα πραγματικά περιστατικά για τα Κέντρα αυτά και εξομαλύνει τους κινδύνους που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία τους, φέροντας αλυσιδωτές συνέπειες (οφειλές σε εργαζόμενους/ες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.) και κατ’ επέκταση αρνητικά επακόλουθα στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και στις οικογένειές τους.

Με την πεποίθηση ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις θα τύχουν της προσοχής σας, αναμένουμε τις ενέργειές σας επί του θέματος.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου


Πίνακας αποδεκτών:

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ.Μ.Μιχαηλίδου

Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ.Γ.Σταμάτης

Διοικητής e-ΕΦΚΑ, κ.Π.Δουφεξής

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

Φορείς – μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset