Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

23 Μαρτίου 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ & ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 ΤΟΥ Ν.4865/2021



ΠΡΟΣ:  Υπουργό Υγείας

                κ. Αθανάσιο Πλεύρη

ΚΟΙΝ.: (σχετ.: Πίνακας Αποδεκτών)

ΘΕΜΑ: «Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά να ενταχθούν τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στις εξαιρέσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021»  

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος, που εκπροσωπεί τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα ανήλικα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων στην ελληνική επικράτεια, και έχει ως αποστολή της τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Με το παρόν έγγραφο η Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, καθώς και την τεράστια αγωνία των γονέων και κηδεμόνων που έχουν παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4865/2021 και συγκεκριμένα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 38 αναφορικά με το δικαίωμα των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις μόνο από ιατρούς των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, με Δελτίο Τύπου, ότι δίνεται άλλη μια νέα παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2022 στη συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους από ιδιώτες ιατρούς, προς διευκόλυνσή τους, έως ότου συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς-αιμοκαθαρόμενους, κλπ. Τονίζουμε ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και απαίτηση του συνόλου του αναπηρικού κινήματος είναι η εξεύρεση μόνιμης λύσης με την παροχή της δυνατότητας συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία από το σύνολο των πιστοποιημένων ιατρών στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Επισημαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αφού σε μια εβδομάδα εφαρμογής της εν λόγω διάταξης του Ν.4865/2021 εμφανίστηκαν τεράστια προβλήματα με τον αποκλεισμό τους από την πρόσβασή τους σε πολύτιμες για την υγεία τους θεραπευτικές πράξεις και εξετάσεις, καθώς η λίστα αναμονής για διαθέσιμο ραντεβού στις Δημόσιες Υγειονομικές Δομές υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των δυο μηνών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα εμπόδια με τη διαδικασία έκδοσης ή ανανέωσης πιστοποιητικού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν εγκαίρως τις απαραίτητες ιατρικές διαγνώσεις, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον ηλεκτρονικό φάκελο της αίτησής τους και κατ’ επέκταση να λάβουν την απόφαση για τη συνέχιση ή την ένταξή τους σε προγράμματα προνοιακών παροχών αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση μπορεί ν’ αποτελεί και τη μοναδική πηγή στήριξης για τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία και η ανάγκη διασφάλισης αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι αντιληπτό ότι όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει οξύνονται ακόμη περισσότερο στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με τον αυξανόμενο ρυθμό της ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση και με την ταυτόχρονη συνδρομή των συνθηκών της πανδημίας.   

Επίσης, προβλήματα πηγάζουν και από τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αναπηρίας, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια έχουν δομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα ιατρό τους ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό της υγείας τους και παρακολουθεί την εξέλιξή της και με τα νέα δεδομένα δυστυχώς θα αναγκαστούν με βίαιο τρόπο να αντικαταστήσουν τη σχέση αυτή με έναν νέο, μη μόνιμο, ιατρό.

Δεδομένων τούτων και με τις δημόσιες δομές υγείας ν’αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα προστίθεται όχι απλώς ακόμη μια δυσχέρεια που επιβαρύνει την καθημερινότητα για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, καθώς θα αναγκάζονται για σοβαρά θέματα υγείας να συνωστιστούν στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Δομών Υγείας, αλλά και μια κατάσταση που μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις στην ψυχοκοινωνική τους πορεία.

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά να ενταχθούν τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στις εξαιρέσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021 παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις που συνταγογραφούνται και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά και ιδιώτες ιατρούς πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, καθώς και να εκτελούν το σύνολο των συνταγών τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.                 

Αναμένουμε την άμεση και θετική σας ανταπόκριση στο απόλυτα εύλογο και δίκαιο αίτημά μας.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,   

                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                             

                                                                                             

                                                         ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ                   ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πίνακας Αποδεκτών:

-Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ. Μιχαηλίδου

-Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλος

-Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτης

-ΕΣΑμεΑ

-Φορείς-Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

          

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset