Menu

Δελτία Τύπου

Δελτία Τύπου

17 Απριλίου 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ, κ. Β. ΠΛΑΓΙΑΝΝΑΚΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ, ΣΥΔ"



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΣΓΚΑμεΑ με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, κ. Β. Πλαγιαννάκο για θέματα που αφορούν στις Ειδικές Θεραπείες, ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ, ΣΥΔ »

 

Από την αρχή που η ΠΟΣΓΚΑμεΑ πληροφορήθηκε την κατάρτιση του νέου Ε.Κ.Π.Υ. του ΕΟΠΥΥ μέχρι και σήμερα οι παρεμβάσεις της είναι διαρκείς προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τις υπηρεσίες του. Παρ’ όλα αυτά σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις Ειδικές Θεραπείες (Ειδική Αγωγή) των ΑμεΑ μέχρι 21 ετών, αλλά και άνω των 21 ετών, καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δαπανών ασφαλισμένων που τα παιδιά τους είναι σε ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ και τα αναδρομικά του Ειδικού Νοσηλίου-Τροφείου των ΣΥΔ από το 2016 αποτελούν προβλήματα που η επίλυσή τους για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ έχει τεθεί εξ’αρχής και παραμένει άμεση προτεραιότητά της. Στα πλαίσια αυτά και μετά την τελευταία έγγραφη παρέμβασή μας στις 12/4/2019, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας, αποτελούμενης από τον Πρόεδρο, κ. Γ. Μοσχολιό, τον Β΄Αντιπρόεδρο, κ. Χ. Τζαμούση, την Γενική Γραμματέα, κα Φ. Ζαφειροπούλου, και την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, κα Κ. Ιωάννου, με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Β. Πλαγιαννάκο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μια σειρά προβλημάτων, τα οποία προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου Ε.Κ.Π.Υ, και συγκεκριμένα από την υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών αιτημάτων φυσικών προσώπων δικαιούχων ειδικών θεραπειών και φορέων-μελών της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, που λειτουργούν ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις υπηρεσίες που παρέχουν, καθώς επίσης και για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία αποπληρωμής των αναδρομικών του 2016  για το ειδικό νοσήλιο των ενοίκων  των Σ.Υ.Δ.

Ο κ.Πλαγιαννάκος αναγνώρισε την αντικειμενική δυσκολία μετατροπής των χειρόγραφων γνωματεύσεων  των Ειδικών Θεραπειών σε παιδιά και εφήβους σε ηλεκτρονικές, δεδομένης και της αδυναμίας του συστήματος να δεχθεί τον όγκο των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων κατά τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα προσαρμογής του προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό και τα αιτήματα για Ειδικές Θεραπείες των δικαιούχων άνω των 21 ετών, τους οποίους εξαιρούσε αρχικά ο νέος Ε.Κ.Π.Υ., μια αδικία που αποκαταστάθηκε μετά από την άμεση αντίδραση και παρέμβαση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, με το ΦΕΚ 889/14-3-2019, τεύχος Β΄.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων στους δικαιούχους  τα αναδρομικά  του 2016 που αφορούν στο ειδικό νοσήλιο των Σ.Υ.Δ. λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις επισημάνσεις μας για τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν σχετικά με κάποια από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή των συγκεκριμένων δαπανών.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος σχετικά με τη διαχείριση των αιτημάτων για τη χορήγηση των Ειδικών Θεραπειών σε παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με την οποία θα εκκαθαρίζονται  τα αιτήματα με χειρόγραφες γνωματεύσεις που είναι σε ισχύ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το διάστημα έκδοσης τους. Παραμένουμε σε αναμονή για την υλοποίηση της δέσμευσης που αφορά στα άτομα με αναπηρία άνω των 21 ετών καθώς επίσης και της αποπληρωμής των αναδρομικών του ειδικού νοσηλίου των Στεγών.

Η  Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, με τη θεσμική της ιδιότητα, ως δευτεροβάθμια οργάνωση  εκπροσώπησης των ατόμων με Νοητική Αναπηρία, Αυτισμό, Σύνδρομο DOWN, Εγκεφαλική Παράλυση, Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών τους, σε συνεργασία με τους φορείς-μέλη της, θα παρακολουθεί την εξέλιξη των παραπάνω ζητημάτων, όπως και κάθε άλλου ζητήματος ζωτικής σημασίας, με διαρκείς παρεμβάσεις για την προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και των οικογενειών μας.     

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο, κ. Ι. Μοσχολιό στο 6979-446443 και με την Γ. Γραμματέα κα Φ. Ζαφειροπούλου στο 6936-061392.

Print

Κατηγορίες

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset