Menu

Δελτία Τύπου

Δελτία Τύπου

19 Δεκεμβρίου 2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, κα Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«ΠΟΣΓΚΑμεΑ: Η στήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στον πυρήνα της συνάντησης με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων»

 

Τα διαχρονικά προβλήματα, οι νέες προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους κατά την άσκηση του κατοχυρωμένου δικαιώματός τους σε ανεκτό βιοτικό επίπεδο και στην αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, μεταξύ της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Δόμνας – Μαρίας Μιχαηλίδου και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας, απαρτιζόμενης από τον Πρόεδρο κ. Ι.Μοσχολιό, τον Ταμία κ. Χ.Κουκοβίνη και τον Οργανωτικό Γραμματέα κ. Ι. Λυμβαίο.

Στη συνάντηση, που διενεργήθηκε σε ομολογουμένως θετικό κλίμα, τέθηκαν επί τάπητος από την αντιπροσωπεία της ΠΟΣΓΚΑμεΑ μείζονα ζητήματα και προτάσεις προς υλοποίηση, μεταξύ των οποίων βρίσκονται:

-       η στήριξη και η διεύρυνση του προνοιακού χάρτη των φορέων παροχής υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εντός της κοινότητας,

-       η επικαιροποίηση του κανονιστικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΑΠ ΑμεΑ και η χωροθέτησή τους σε κάθε διοικητική ενότητα / Δήμο,

-        η έγκαιρη ενεργοποίηση μηχανισμών απόδοσης των νοσηλίων – τροφείων για ΚΔΗΦ ΑμεΑ, ΣΥΔ,

-       η ανάδειξη του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας ως μέσο στήριξης της απασχόλησης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,

-       η σημασία της κατάλληλης παρέμβασης για τη συνολική αναβάθμιση του Κρατικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος για τα Άτομα με Αναπηρία, με τον σχεδιασμό επένδυσης που θα καθιστά τους κατασκηνωτικούς χώρους που φιλοξενούν ΑμεΑ ως «κατασκηνώσεις – πρότυπα» για τις ανάγκες τους,

-       η επιτάχυνση των θεσμοθετημένων προβλέψεων για τον θεσμό της αναδοχής και υιοθεσίας,

-       ο σχεδιασμός και εφαρμογή στρατηγικής για την ομαλή μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα των Κέντρων Κλειστής Περίθαλψης στην ανεξάρτητη και υποστηριζόμενη διαβίωση στην κοινότητα.  

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ.Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του αρμοδίου Υπουργείου που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και τόνισε ότι παραμένει ανοικτή σε κάθε διάλογο με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ, την ΕΣΑμεΑ και εν γένει με τα ενεργά μέλη του οργανωμένου εθνικού αναπηρικού κινήματος για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των πρωτοβουλιών που μελλοντικά θα αναληφθούν.

Σε συνολικό επίπεδο, από τη συνάντηση με την Υφυπουργό Εργασίας, έγινε αντιληπτό ότι το αρμόδιο Υπουργείο προσανατολίζεται σε μια ριζική μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η μετουσίωση σε πράξη εκείνων που για πολλά χρόνια διεκδικεί το Αναπηρικό Κίνημα της χώρας και συνοψίζονται στο σύνθημα: «ζωη με ισοτητα και αξιοπρεπεια».    

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα ανωτέρω αλλά και κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια της πολιτείας που αφορά και επηρεάζει τα δικαιώματα των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και να ενημερώνει την ελληνική αναπηρική οικογένεια για κάθε εξέλιξη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο, κ. Ι. Μοσχολιό στο 6979-446443 και με την Γ. Γραμματέα κα Φ. Ζαφειροπούλου στο 6936-061392.

 

 

 

 

Print

Κατηγορίες

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset