Menu

Νέα

Νέα

16 Νοεμβρίου 2022

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΟΣΓΚΑμεΑ & Δ/ΝΣΗ Π.Φ.Υ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ & ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"


ΠΡΟΣ: Φορείς -Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Αγαπητοί/ές Συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Δ/ΝΣΗ Π.Φ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας σας προσκαλούν σε διαδικτυακή συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στις 22 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρες 12:00 - 14:00 για την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία μαθητών- παιδιών και εφήβων με αναπηρία».

Η ενέργεια υλοποιείται υπό τον συντονισμό της ΠΟΣΓΚΑμεΑ στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας για την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία μαθητών- παιδιών και εφήβων με αναπηρία», με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Δ/ΝΣΗ Π.Φ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας.

Η γενική παρουσίαση της παρέμβασης θα γίνει από τον κ. Χατζηχαραλάμπους Ευστράτιο, προϊστάμενο του τμήματος Γ΄, της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα για θέματα ατόμων με νοητική αναπηρία και αυτισμό, εισηγήτριες θα είναι επιστημονικά υπεύθυνες της σχετικής πρότασης, οι κκ Α. Κορογιαννάκη, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος και Ι. Σαρκίρη, Κοινωνική Λειτουργός του Ι.Π.Α.Π «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ».

Η διαδικτυακή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που ακολουθεί :

Join Zoom Meeting

https://us06web.zoom.us/j/3152438246?pwd=U0EzeU96RXUrbTNwWkNTOExmbzdjdz09

 

…………………………..

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, στον πυλώνα ΙΙ «Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία» και συγκεκριμένα στον στόχο 13 «Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους», προβλέπεται η βελτίωση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), Τμήμα Γ΄ Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας, από τον Οκτώβριο του 2021, έχοντας την ευθύνη του συντονισμού, άρχισε τη διαβούλευση/συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και επιστημονικών φορέων, Ομοσπονδιών Ατόμων με Αναπηρία και του Γονεϊκού Αναπηρικού Κινήματος, καθώς και φορέων Προνοιακής/Κοινωνικής Φροντίδας και Ειδικής Αγωγής, με στόχο τη διαχείριση θεμάτων για δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών-ατόμων με αναπηρία αναφορικά με την «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία».

Αποτέλεσμα των εργασιών της ως άνω δράσης είναι ότι διαμορφώθηκε η μεθοδολογία, το υλικό και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης των παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού που φοιτά σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Επισημαίνεται ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που αναφέρονται στη Σεξουαλική/Αναπαραγωγική Υγεία για παιδιά και εφήβους με αναπηρία, αλλά και το σχετικό εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό (υλικό για παιδιά- εφήβους με προβλήματα όραση, ακοής, κινητικής αναπηρίας, καθώς και πρόγραμμα ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σεξουαλικής-Αναπαραγωγικής Υγείας για άτομα με νοητικές αναπηρίες και διαταραχές αυτιστικού φάσματος) έλαβαν θετική γνωμοδότηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελική επίτευξη τη σύζευξη του νέου αυτού υλικού με το υφιστάμενο που ήδη αξιοποιείται για το γενικό μαθητικό πληθυσμό στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανάπτυξη του θεματικού άξονα «Β. Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία», παρέμβαση ii. «Για μαθητικό πληθυσμό παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες», παρουσιάζονται στο έγγραφο με αρ. πρωτ. Γ1γ/Γ.Π. 57605/1-11-2022, με θέμα : «Ανάπτυξη – υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο, για το σχολικό έτος 2022-2023», ΑΔΑ: ΨΨ87465ΦΥΟ-ΟΗ1 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι).

………………………….

Παρακαλούμε πολύ όπως μας ενημερώσετε για τη συμμετοχή σας μέχρι και την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ email: posgamea@otenet.gr ή στα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας 210-5236501 και 210-5230423.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε την θετική ανταπόκρισή σας.

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ      ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset