Menu

Νέα

Νέα

1 Μαρτίου 2021

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ RAPID-TEST ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΚΔΑΠμεΑ, ΚΔΗΦ ΑμεΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

ΠΡΟΣ:    Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δρ. Δ.-Μ. Μιχαηλίδου            

ΚΟΙΝ:      (Πίνακας Αποδεκτών)

ΘΕΜΑ: «Ζητούνται διευκρινίσεις επί του πεδίου διεξαγωγής των ταχέων ελέγχων ανίχνευσης αντιγόνων Covid-19 στους πληθυσμούς των δομών που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία»

Σχετ.:

- το υπ’ αρ.πρωτ.: Δ11/Γ.Π.οικ.9143/288/26.02.2021 έγγραφο οδηγιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περί επέκτασης ισχύος πρότερων σχετικών εγγράφων

- η υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.10002/15.02.2021 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 768/τ.Β’/26.02.2021)

- το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 668/19.12.2020 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας προς όλα τα ΚΔΗΦ και ΚΑΑ ανοιχτής νοσηλείας της χώρας

Κυρία Υφυπουργέ,

Υπό την εξακολούθηση συνδρομής επιτακτικών λόγων για την προστασία από τον ιό SARS-CoV-2, που τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, ΚΔΑΠμεΑ και Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, με την προϋπόθεση διενέργειας rapid test ανίχνευσης του ιού, σε εβδομαδιαία βάση, σε εργαζόμενους/ες ή/και ωφελούμενους/ες των Κέντρων αυτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) απευθύνεται σε εσάς προκειμένου να μεταφέρει ερωτήματα και προβληματισμούς που εκφράζονται από φορείς - μέλη της, Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν ανά την Ελλάδα αντίστοιχες δομές και να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα που έπονται.

Όπως είναι γνωστό, στο διάστημα που προηγήθηκε, το έμψυχο δυναμικό και οι ωφελούμενοι/ες των δομών αυτών προτεραιοποιήθηκαν στις πληθυσμιακές ομάδες και στην κατανομή των εμβολίων της πρώτης φάσης εμβολιασμού του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας έναντι του ιού SARS-CoV-2, ύστερα από ταχείες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων, των υπηρεσιών τους και των Κέντρων που εγκαίρως ανταποκρίθηκαν στο υπ’ αριθμ. πρωτ.: 668/19.12.2020 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με θέμα: «Παροχή στοιχείων εργαζομένων και ωφελούμενων στο πλαίσιο  προγραμματισμού για τον εμβολιασμό covid19».

Με βάση το μέγεθος των πληθυσμιακών αυτών ομάδων και τον ρυθμό των εμβολιασμών, μπορεί ευχερώς να εκτιμηθεί πως τα πρόσωπα, τα στοιχεία των οποίων διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες προς τον σκοπό αυτό, έχουν σήμερα στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποβληθεί στον εμβολιασμό, ενώ σε σημαντικό μέρος αυτών έχει ήδη χορηγηθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Ως εκ τούτου και υπό το πρίσμα της προσέγγισης της σκοπούμενης ανοσοποίησης των παραπάνω προσώπων, ζητάμε να εκτιμηθεί η προσφορότητα της μέχρι σήμερα εφαρμοστέας διαδικασίας. Ειδικότερα, επιθυμούμε να διευκρινιστεί αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα εξακολουθούν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των ταχέων ελέγχων αντιγόνων, σε τακτική – εβδομαδιαία βάση στα ΚΔΑΠμεΑ, Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, συνεκτιμώντας, σαφώς, τα ζητήματα που συνέχονται με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και υπαγορεύονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως εξελίσσονται και διαμορφώνονται.

Επιπρόσθετα, στο ζήτημα διεξαγωγής των ταχέων ελέγχων στους πληθυσμούς αυτούς, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ διαπιστώνει εύστοχες επί της ουσίας αλλαγές που περιέχονται πλέον στην υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.10002/15.02.2021 ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. 768/τ.Β’/26.02.2021), θεραπεύοντας σημαντικά ζητήματα του προηγούμενου διαστήματος, που επισημάνθηκαν τόσο από την Ομοσπονδία, όσο και από φορείς – μέλη της που λειτουργούν ΚΔΑΠμεΑ και Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, πρωτίστως τις πρακτικές δυσχέρειες από την πλευρά του ΕΟΔΥ να ανταποκριθεί άμεσα στα σχετικά και επαναλαμβανόμενα αιτήματά τους.

Με την αφορμή αυτή, οφείλεται, για μια ακόμη φορά, να αναγνωριστεί η πρόθεση αλλά και η εντατική προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική πολιτεία προς την κατεύθυνση της έγκαιρης και αποτελεσματικής επίλυσης ζητημάτων που τείνουν να προκαλούν προβλήματα ή/και δυσλειτουργίες στις εφαρμοστέες διαδικασίες στο συγκεκριμένο πεδίο και κατ’ επέκταση διακινδυνεύσεις στο ζητούμενο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στο παρόν, που παραμένει σταθερά ισχυρή η υποχρέωση των Κέντρων να διενεργούν περιοδικά τους ελέγχους στα πρόσωπα που αλληλεπιδρούν στους κόλπους λειτουργίας τους, υπογραμμίζουμε την ανάγκη τα σημεία, που κατά κύριο λόγο αφορούν τον βαθμό εμπλοκής των φορέων στη νέα ακολουθητέα διαδικασία, να αποτελέσουν εγκαίρως αντικείμενο επεξεργασίας ή/και διευκρινίσεων.

Ως εκ τούτου και προς αποφυγή παρανοήσεων ως προς την ορθή εφαρμογή της εφεξής διαδικασίας στις ανωτέρω δομές και τη συμμόρφωση με τις ενδεικνυόμενες ενέργειες, παρακαλούμε όπως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, πράξουν, άμεσα κινητοποιούμενες τα δέοντα, για την εξειδίκευση του εφαρμοστικού πλαισίου της απόφασης και την παροχή σαφών οδηγιών προς τα Κέντρα που υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις ενέργειες, ως προϋπόθεση για την παρούσα λειτουργία τους.  

Κυρία Υφυπουργέ,

Η αναπάντεχη σφοδρότητα της πανδημίας ήταν μια ισχυρή δοκιμασία και για τα ΚΔΑΠμεΑ, Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, που κατόρθωσαν μέχρι στιγμής επιτυχώς να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή συγκυρία και τις ‘μεταβάσεις’ της, παρέχοντας ένα δίχτυ προστασίας στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, στο επίπεδο της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, των ιδιαίτερων αναγκών τους, της ευημερίας και των δικαιωμάτων τους.

Προκειμένου οι φορείς αυτοί να πορευθούν και στο προσεχές μέλλον με την ίδια υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία που μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει, αναμένουμε την ταχεία ανταπόκρισή σας στα ζητήματα που θέσαμε στο παρόν και την ενημέρωση της Ομοσπονδίας μας για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Πίνακας Αποδεκτών

- Υπουργός Υγείας, κ.Β.Κικίλιας

- Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτης

- Πρόεδρος ΕΟΔΥ, κ. Π. Αρκουμανέας

- ΕΣΑμεΑ

- Φορείς – Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset