Menu

Νέα

Νέα

2 Μαρτίου 2021

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΥΧΟΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΚΔΑΠμεΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ COVID-19


ΠΡΟΣ:    Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ.Π.Πρεζεράκο

ΚΟΙΝ:      (πίνακας αποδεκτών)  

ΘΕΜΑ: «Αίτημα επανεξέτασης της πιθανά εσφαλμένης συλλογιστικής που αποτρέπει την ένταξη των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, που παρακολουθούν προγράμματα των ΚΔΑΠμεΑ, στις ομάδες προτεραιότητας για τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19 και επίσπευσης των ενεργειών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία»

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ) αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο του αναπηρικού κινήματος, που εκπροσωπεί τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, μέσω των Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων στην ελληνική επικράτεια, έχοντας ως κύρια αποστολή τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Όπως γνωρίζετε, σημαντικό μέρος από τα Σωματεία – Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των ατόμων αυτών, που λειτουργούν δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία (Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ, ΚΔΑΠμεΑ), κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν εγκαίρως στο υπ’ αριθμ. πρωτ.: 668/19.12.2020 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με θέμα: «Παροχή στοιχείων εργαζομένων και ωφελούμενων στο πλαίσιο  προγραμματισμού για τον εμβολιασμό covid19», προκειμένου να ενταχθεί ο πληθυσμός των Κέντρων αυτών στην πρώτη φάση του εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έναντι του ιού SARS-CoV-2, απόφαση που η Ομοσπονδία χαιρέτισε και στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Εν εξελίξει της συμμετοχής των πληθυσμιακών αυτών ομάδων στον εμβολιασμό και από την ανατροφοδότηση που λαμβάνει η Ομοσπονδία από τους φορείς – μέλη της, με έκπληξη πληροφορούμαστε πως, σε ό,τι αφορά τα ΚΔΑΠμεΑ - παρά τη διαβίβαση από την πλευρά τους στην αρμόδια υπηρεσία των στοιχείων του ενηλίκου πληθυσμού που αμφότερα παρέχει και λαμβάνει τις υπηρεσίες τους - στο πεδίο εφαρμογής της ενέργειας, φαίνεται σήμερα να εντάσσονται μόνο οι εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα, με την εξαίρεση των ωφελούμενων, μεταξύ των οποίων ενήλικα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, να παραμένει αναίτια ασαφής και ομιχλώδης.

Σε περίπτωση που το κριτήριο που τροφοδοτεί τη συγκεκριμένη απόφαση βρίσκει έρεισμα σε τυχόν εσφαλμένη ερμηνεία της ‘ενηλικιότητας’ των ωφελούμενων προσώπων, σημειώνουμε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο ενταγμένων Πράξεων στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», περιόδου 2020-2021, που απευθύνεται, για τις συγκεκριμένες δομές, σε «παιδιά με αναπηρία, εφήβους και άτομα με νοητική υστέρηση ή κινητική αναπηρία», σύμφωνα με την οικεία Πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (υπ’ αριθμ. πρωτ.: 9549/16.07.2020, άρθρο 2: «Δυνητικά Ωφελούμενα Άτομα – Προϋποθέσεις Συμμετοχής).

Ως εκ τούτου, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η κατανόηση της συλλογιστικής που διέπει την παράκαμψη των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, ωφελούμενων των Κέντρων αυτών, από την προτεραιοποίηση στην πρώτη φάση εμβολιασμού του πληθυσμού, από τη στιγμή που στην ενέργεια συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις κατηγορίες που προτάθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ωφελούμενοι/ες άλλων δομών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που παρέχουν, επίσης, υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία, όπως τα Κ.Δ.-Η.Φ. ΑμεΑ.

Καταληκτικά, (α) λαμβάνοντας υπόψη τις αναπόφευκτες αντιφάσεις που η ανωτέρω πρακτική εμπεριέχει ή/και το τυχόν εσφαλμένο σκεπτικό στο οποίο εδράζεται και (β) σταθμίζοντας τη σημασία της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΚΔΑΠμεΑ και της αδιάλειπτης παροχής των πολύτιμων υπηρεσιών τους στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, η οποία, και στην παρούσα φάση διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, εξαρτάται σημαντικά από την προστασία της υγείας των ενηλίκων φυσικών προσώπων που αλληλεπιδρούν στους κόλπους τους:

Φρονούμε ότι, εκτός από αδιαμφισβήτητα αναγκαία, είναι απολύτως συνεπής με τα κριτήρια που την υπαγορεύουν, η απόφαση αλλά και η επίσπευση των ενεργειών για την ένταξη των ενηλίκων ατόμων με αναπηρία, ωφελούμενων των ΚΔΑΠμεΑ, στη διαδικασία του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης Covid-19, πράξεις για τις οποίες αιτούμαστε με το παρόν την άμεση συνδρομή σας.

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Σε αναμονή της ανταπόκρισής σας, εμείς, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, δηλώνοντας την απόλυτη στήριξη της μέχρι σήμερα τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων, ευελπιστούμε το ζήτημα που επισημάνθηκε με την επιστολή μας να τύχει αντίστοιχης προσοχής και μέριμνας.

Με εκτίμηση,

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Πίνακας αποδεκτών:

- Υπουργός Υγείας, κ.Β.Κικίλιας

- Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Δ.Μιχαηλίδου

- Γεν.Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ.Γ.Σταμάτης

- Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κ.Μ.Θεοδωρίδου

- ΕΣΑμεΑ

- Φορείς – Μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ


Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset