Menu

Νέα

Νέα

22 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Σε τελική ευθεία η νέα σύμβαση μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και φορέων που λειτουργούν Σ.Υ.Δ.,
με ξεκάθαρο το αποτύπωμα της ‘συλλογικής φωνής’ των γονέων και κηδεμόνων
ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στο περιεχόμενό της»

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Μετά από την αδιάκοπη επαγρύπνηση, τις συνεχείς προσπάθειες και πιέσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και της ΕΣΑμεΑ και την επίμονη ανάδειξη και επαναφορά της ανάγκης επιτάχυνσης της νέας συμβασιοποίησης για τις Σ.Υ.Δ., η τραγική καθυστέρηση της οποίας απειλούσε, δύο χρόνια τώρα, το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα και εύρυθμη λειτουργία πολλών Στεγών, η Ομοσπονδία ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, τη θετική έκβαση που καταγράφεται στην πορεία διευθέτησης του τόσο σημαντικού αυτού ζητήματος για την ελληνική αναπηρική οικογένεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ, σήμερα, ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και με συναίνεση ΟΛΩΝ των πλευρών, η προσυμβατική διαδικασία διαλόγου για το περιεχόμενο της νέας σύμβασης μεταξύ των φορέων που λειτουργούν Σ.Υ.Δ. και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μια διαδικασία, που ξεκίνησε εντός της θερινής περιόδου και ολοκληρώθηκε με την καλύτερη δυνατή και την ταχύτερη εξέλιξη, στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός εξαιρετικά εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις Σ.Υ.Δ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ενεργώντας εξ ονόματος των φορέων – μελών της που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν Στέγες, και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για τις συμβάσεις των Σ.Υ.Δ. και τα ταχεία και ουσιαστικά αποτελέσματά της, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της και μεταφέρει τις ευχαριστίες της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Θ.Παπαϊωάννου, προς τον Συντονιστή και Προϊστάμενο του Τμήματος Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων της Δ/νσης Συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ.Ν.Κικίλια και προς όλα τα μέλη της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται, επίσης, στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Κ.Μεγαρίτη, για τον καθοριστικό ρόλο που οι τοποθετήσεις του διαδραμάτισαν στην ταχεία και ευδόκιμη τελεσφόρηση της διαπραγμάτευσης.

Το περιεχόμενο της νέας σύμβασης ενσωματώνει, εν πολλοίς, τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους φορείς – μέλη της Ομοσπονδίας, τους οποίους ευχαριστούμε και συγχαίρουμε ταυτόχρονα για την ευρεία ανταπόκριση και την πολύτιμη συνεισφορά τους στο κάλεσμα κατάθεσης, με βάση την εμπειρία από την υφιστάμενη συμβατική σχέση και την τεχνογνωσία τους, προτάσεων για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τη διασφάλιση της συλλογικότητας και της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ισχύουσας σύμβασης.

Σε αυτή την έκβαση η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και οι φορείς της, ενεργήσαμε όλοι/ες μαζί και συνεισφέραμε, με τη συνοχή, την αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα, τη διορατικότητα και τον ρεαλισμό που οφείλαμε να μας χαρακτηρίζουν, στην κατάκτηση μιας ακόμη επιτυχίας για την προστασία του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος στη ζωή με αξιοπρέπεια των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών μας.

Αυτή η έκβαση, για άλλη μια φορά απέδειξε στην πράξη πως, ο ασφαλέστερος και ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να έχουμε ενιαία και ισχυρή διαπραγματευτική παρουσία στο τραπέζι του διαλόγου με την ελληνική πολιτεία, για να οδηγηθούμε σε άμεσα, απτά και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, είναι ‘η ισχύς εν τη ενώσει’ και η συλλογική εκπροσώπηση, όπως εκφράζει θεσμικά το αναπηρικό κίνημα και την ΠΟΣΓΚΑμεΑ ως εγγυήτρια της ενότητας και της δύναμης των γονεϊκών Σωματείων.

Στον κρίσιμο παρόντα χρόνο, που η παράταση ισχύος των υφιστάμενων συμβάσεων οδεύει προς τη λήξη της, η εξέλιξη αυτή, ευελπιστούμε να δώσει μόνιμη λύση, ύστερα από τις συνεχείς προφάσεις και προσκόμματα που, από το 2019, καθιστούσαν λιμνάζουσα τη διαδικασία της νέας συμβασιοποίησης των Σ.Υ.Δ. με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εντεινόμενη, εδώ και δύο χρόνια, την αγωνία των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες που διαβιούν ή πρόκειται να διαβιώσουν σε Σ.Υ.Δ. αλλά και των φορέων λειτουργίας τους.

Το τελικό περιεχόμενο της νέας σύμβασης αναμένεται να εγκριθεί στο προσεχές διάστημα από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή αρμοδίως των νέων συμβάσεων μεταξύ Σ.Υ.Δ. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατόπιν πρόσκλησης που θα απευθύνει στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Οργανισμός. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη και η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων με τον Οργανισμό, θέμα το οποίο συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση της προσυμβατικής διαπραγμάτευσης και ζήτησε η ΠΟΣΓΚΑμεΑ από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης να δοθεί.

 

Συνάδελφοι,

Με την ενότητα και τη συνεργασία, που διαχρονικά αποτέλεσε τη δύναμή μας, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, μαζί με την ΕΣΑμεΑ, μαζί με τους φορείς - μέλη μας, θα συνεχίσουμε με την ίδια αλληλεγγύη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα να δίνουμε και να κερδίζουμε μάχες για τα σημαντικά θέματα του θεσμού των Σ.Υ.Δ., για την πολυπόθητη αποϊδρυματοποίηση, για την απομάκρυνση του βλέμματος από ιδρυματικού τύπου πρακτικές και επιλογές, ως αδέσμευτοι θεματοφύλακες του δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα και της προστασίας όλων των παιδιών μας, ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, των οικογενειών μας και των φορέων που υπηρετούν τις ανάγκες τους.

Σε αυτές τις μάχες δεν υπάρχει πολυτέλεια να μείνουν εκτός η φωνή και οι δυνάμεις κανενός.

Συνεχίζουμε και θα σας κρατάμε ενήμερους/ες για κάθε εξέλιξη.   

 

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου 

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset