Menu

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις

24 Μαΐου 2021

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΣΓΚΑμεΑ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ


ΠΡΟΣ:    Διοικήτρια Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Θ.Καρποδίνη

Κοιν.:       (Πίνακας Αποδεκτών)

Θέμα: «‘Μάιος με παρατάσεις και Ιούνιος χωρίς συμβάσεις;’: Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά εκ νέου να δοθούν, επιτέλους, ουσιαστικές λύσεις, και όχι επιμηκύνσεις, στο θέμα των συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των φορέων που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)»

Αξιότιμη κυρία Διοικήτρια,

Μετά λύπης και αγανάκτησης είμαστε αναγκασμένοι/ες να επανέλθουμε, για πολλοστή φορά, στο ζήτημα της δραματικής, πλέον, καθυστέρησης στη νέα συμβασιοποίηση μεταξύ του Οργανισμού και των φορέων που λειτουργούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.). Δυστυχώς, εδώ και ενάμιση χρόνο (!) περίπου, εξακολουθούμε σταθερά να διαπιστώνουμε πως ο προβληματισμός και η εύλογη ανησυχία για την εύστοχη, έγκαιρη και επαρκή θωράκιση του τόσο σημαντικού αυτού θεσμού για τα άτομα με βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους, όχι απλώς δεν έχει καταλήξει σε οριστικές λύσεις, αλλά, ακόμη περισσότερο, εντείνεται διαρκώς από την παντελή απουσία πληροφόρησης από την πλευρά του Οργανισμού αναφορικά με την εξέλιξη της διαδικασίας.   

Με προηγούμενες επιστολές της (υπ’ αριθμ. πρωτ.: 1128/01.11.2019, 1147/12.11.2019, 1148/12.11.2019, 1192/06.12.2019, 29/28.01.2020, 286/29.05.2020, 692/07.09.2020, 44/15.02.2021), όπως και επ’ ευκαιρία κάθε προφορικής, επίσημης ή μη τοποθέτησής της, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ έχει επισημάνει μια σειρά απειλών που, από τις καθυστερήσεις αυτές, παραμένουν στο προσκήνιο για τις δομές και τους/τις ενοίκους τους, άτομα με αναπηρία, και αδυνατούν να θεραπευθούν από τις παρατάσεις των συμβάσεων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως αλλεπάλληλα καταγράφονται κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου.

Ενόψει δε μιας ακόμη επικείμενης παρέλευσης της ισχύος των συμβάσεων για τις Σ.Υ.Δ., στις 31/05/2021 (σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ.7 του άρθρου 484 του Ν.4781/2021, Φ.Ε.Κ. Α’ 31), ανακαλούνται, αναπόφευκτα, οι φόβοι που, με κάθε τρόπο, έχουν εκφραστεί από την πλευρά μας αναφορικά με τους κινδύνους που το γεγονός θα σημάνει για την απρόσκοπτη λειτουργία και βιωσιμότητα των δομών αυτών και την επαπειλούμενη στέρηση από τα άτομα με αναπηρία, υφιστάμενους/ες και δυνητικούς/ες ενοίκους των Στεγών, των ψυχοκοινωνικών και λοιπών οφελών από τις υπηρεσίες τους.

Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή εκδοχή, η ελάχιστη συνέχιση της νωθρότητας στο θέμα της διαχείρισης της νέας συμβασιοποίησης για τις Σ.Υ.Δ. γιγαντώνει την αγωνία μας και, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να μας αφήσει θεατές, αφού ναρκοθετεί τη θέση, τη λειτουργία και τους σκοπούς που υπηρετούν οι Σ.Υ.Δ., οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση των ενοίκων τους, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, στην κατάλυση των όποιων προσπαθειών για την αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινότητα, την κοινωνική τους ένταξη και την αποφυγή εγκλεισμού σε ιδρυματικές δομές (όπως η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Ν.4074/2012, επιτάσσει και οι τελικές συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εφαρμογή αυτής υπαγορεύουν), καθώς και στην απαξίωση και εξάντληση των δυνάμεων που καταβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ενίσχυση του εξαιρετικά πολύτιμου θεσμού της υποστηριζόμενης διαβίωσης.  

Με όλα τα ανωτέρω ενδεχόμενα να παραμένουν ‘ανοικτά’ και ‘ορατά’ και διακρίνοντας, περαιτέρω, τον κίνδυνο να εισέλθουμε στη θερινή περίοδο χωρίς συμβάσεις με τις Σ.Υ.Δ., εξυπακούεται η ανάγκη μιας ακόμη επιμήκυνσης της ισχύος των υφιστάμενων συμβάσεων.

Εντούτοις, η ατέρμων επανάληψη της πρακτικής αυτής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεκτά εναλλακτική, ούτε ως επαρκής λύση, ούτε, ασφαλώς, ως άλλοθι για να συνεχιστεί η ραστώνη και οι καθυστερήσεις της πολιτείας και των εντεταλμένων προς τούτο οργάνων της για την αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος.

Όσο οι νέες δομές εξακολουθούν να αποκλείονται από τη συμβασιοποίηση και, κατ’ επέκταση, να υπονομεύεται η ύπαρξή τους (πόσω δε μάλλον όταν σε πλείστες περιπτώσεις η πρόσβασή τους σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, λ.χ. σε πόρους του ΕΣΠΑ μέσω των ΠΕΠ, είναι ανέφικτη, απουσία σχετικών προσκλήσεων από τις Περιφέρειες) και όσο οι υφιστάμενες καλούνται συνεχιζόμενα να λειτουργούν σε καθεστώς σύγχυσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας από σωρεία καθυστερήσεων που αποδομεί το πολύτιμο έργο τους, χωρίς υπαιτιότητά τους, από τη στιγμή που αυτό με συνέπεια και απτά αποτελέσματα ασκείται από την πλευρά τους, μόνη αξιόπιστη απάντηση παραμένει η ταχεία ολοκλήρωση της νέας συμβασιοποίησης με τον Οργανισμό.   

Ως εκ τούτου και υπό την πολύμηνη, και εξαντλητική αντοχών, ανοχών και υπομονής, εξακολούθηση συνδρομής των ίδιων δεδομένων, διακινδυνεύσεων και ενδεχομένων, επανερχόμαστε, και ευελπιστούμε να είναι η τελευταία φορά που αναγκαζόμαστε να το πράξουμε, στα αιτήματά μας, αναφορικά με:

την άμεση ενεργοποίηση και ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τον Οργανισμό και των φορέων που λειτουργούν Σ.Υ.Δ.,

την άμεση έκδοση απόφασης που θα επεκτείνει την χρονική ισχύ για το σύνολο των υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των φορέων που λειτουργούν Σ.Υ.Δ., τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία υπογραφής των νέων συμβάσεων με τον Οργανισμό,

την άμεση και με απόλυτη σαφήνεια ενημέρωση της Ομοσπονδίας εκ μέρους του Οργανισμού για τα πεπραγμένα και το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της νέας συμβασιοποίησης με τις Στέγες, ώστε να μην καταλείπονται ερωτήματα και ερωτηματικά,

τον άμεσο ορισμό συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αναπτύξουμε διεξοδικότερα την εμπειρία μας, τα επιχειρήματα και τις προτάσεις μας για τη θωράκιση του θεσμού των Σ.Υ.Δ. και την εξισορροπητική επίδραση που ασκεί στην αγωνία των γονέων και κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών τους.

Κυρία Διοικήτρια,

Βρισκόμαστε στη θέση, ευχερώς, να αντιληφθούμε πως οι Σ.Υ.Δ. αποτελούν, ενδεχομένως, ελάχιστες ψηφίδες στον χάρτη των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Συνιστούν, όμως, ταυτόχρονα, σημαντικό μέρος του προνοιακού χάρτη της χώρας και αγώνα αξιοπρέπειας για εμάς, τους γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, που επωμιζόμαστε, εδώ και δεκαετίες, το βάρος της σύστασης και λειτουργίας των δομών αυτών, απαντώντας στη διαχρονική αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να υποστηρίξει επαρκώς και κατάλληλα την αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών μας στην κοινότητα.

Αν δεν βρεθεί άμεση, ασφαλής και με ορίζοντα λύση, αλλά και συμπεριληπτική όλων των φορέων που λειτουργούν Σ.Υ.Δ., πρώτα θύματα της κατάστασης αυτής θα είναι, ασφαλώς, τα παιδιά μας, άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ούτε διαπραγματεύσεις χωρά από την πλευρά μας, ούτε είμαστε διατεθειμένοι/ες να επιτρέψουμε.

Αναμένουμε, έστω, αυτή τη φορά, την άμεση και θετική σας ανταπόκριση, την άμεση σχετική ενημέρωση της Ομοσπονδίας μας για τα πεπραγμένα σας επί του ζητήματος, όπως και τον άμεσο ορισμό συνάντησης με αντιπροσωπεία της.  

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου

 

Πίνακας Αποδεκτών

-      Υπουργός Υγείας, κ. Β.Κικίλιας

-      Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Δ.Μ.Μιχαηλίδου

-      Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι.Κωτσιόπουλος

-      Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ.Γ.Σταμάτης

-      Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Θ.Ρηγάτος

-      Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Κ. Μπαρούς

-      Γενικός Διευθυντής Οργάνωσης & Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, κ.Γ.Αγγούρης  

-      Εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Ι. Λυμβαίος  

-      ΕΣΑμεΑ

-      Φορείς-μέλη ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset