Menu

Νέα

Νέα

5 Μαρτίου 2024

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡ/ΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2023-24 ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ- ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΡΟΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Απεμπλοκή από τα αδιέξοδα χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ύστερα από τις απαραίτητες νομοθετικές προσθήκες και βελτιώσεις – Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ αναμένει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την άμεση εφαρμογή τους και την επίσπευση των χρηματοροών προς τα Κέντρα»

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Αποκαθίστανται τα ρυθμιστικά κενά και οι λαβυρινθώδεις διαδρομές που συντηρούσαν στο προσκήνιο τα κωλύματα καταβολής του αντικρίσματος των αξιών τοποθέτησης, για το μεγαλύτερο ίσως μέρος των ατόμων με αναπηρία που ωφελούνται υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης από τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού της οικείας δράσης για την περίοδο 2023 - 2024. Ζήτημα που, παραμένοντας ως ‘άλυτο αίνιγμα’ για σημαντικό διάστημα, καθιστούσε ορατές τις διακινδυνεύσεις για την ελληνική αναπηρική οικογένεια, με κρισιμότερη την πιθανά απαγορευτική επιλογή των ατόμων με αναπηρία από τους φορείς που λειτουργούν αντίστοιχες δομές στο μέλλον, όπως και την αναπόφευκτη οικονομική δυσπραγία των Κέντρων, με δυσμενείς προεκτάσεις για τη βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία τους.

Διέξοδο στο θέμα αυτό, το οποίο απασχόλησε την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τη διοίκησή της, αποτελώντας αντικείμενο παρέμβασης και οχλήσεων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, αποτελούν οι βελτιώσεις και αναγκαίες προσθήκες στο πρωτογενές ρυθμιστικό πλαίσιο (παράγραφος 9 του άρθρου 104 του ν.4941/2022) που αφορά στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόσβασης παιδιών προσχολικής ηλικίας, βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, καθώς και πρόσβασης παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, όπως είχε ζητηθεί από την Ομοσπονδία μας.

Στις εφεξής ρυθμίσεις, που περιλήφθηκαν στο άρθρο 35 του ν.5092/2024 (Φ.Ε.Κ. 33/τ.Α’/04.03.2024), το ζήτημα επιλύεται με τη θέσπιση δυνατότητας χρηματοδότησης για τον κύκλο υλοποίησης 2023 - 2024, μέχρι του ποσού των €18.500.000,00 και συμπληρωματικά με τις λοιπές πηγές χρηματοδότησης, από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, των παροχών που απευθύνονται σε δικαιούχους – άτομα με αναπηρία και αφορούν την πρόσβαση σε δομές ΚΔΑΠ ΑμεΑ, λόγω εξάντλησης των λοιπών πηγών χρηματοδότησης.  

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ευελπιστεί για την ταχεία εφαρμογή των προβλέψεων αυτών, έχοντας στο παρόν αποσπάσει τουλάχιστον τις απαραίτητες προφορικές διαβεβαιώσεις από την καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας για την άμεση δρομολόγησή τους, προκειμένου να ολοκληρωθούν χωρίς καθυστερήσεις οι επακόλουθες διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και εν συνεχεία οι χρηματορροές των ΚΔΑΠ ΑμεΑ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.   

Μεταφέρει συγχρόνως τις ευχαριστίες της προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σ.Ζαχαράκη για την ουσιαστική παρέμβασή της στην κατεύθυνση της απεμπλοκής του αδιεξόδου για τη διασφάλιση των χρηματοδοτήσεων των ΚΔΑΠ ΑμεΑ, παράλληλα με την προσδοκία αντιμετώπισης των ενεργειών που πρέπει εφεξής να γίνουν με παρόμοιο ενδιαφέρον. Εξυπακούεται ότι ο όποιος ενδεχόμενος εφησυχασμός, ύστερα από τα συνεχή προσκόμματα που καθιστούν εμπεδωμένη πραγματικότητα τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αξιών τοποθέτησης των ατόμων με αναπηρία στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, δεν θα μπορεί παρά να εκληφθεί ως εμπαιγμός για εμάς, τους γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αλλά και τους φορείς που λειτουργούν ΚΔΑΠ ΑμεΑ, το βάρος ίδρυσης και λειτουργίας των οποίων έχουν εν πολλοίς επωμιστεί οι οικογένειές μας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να αποσιωπήσει και την απογοήτευσή της, όταν διαπιστώνει, επανειλημμένα και για πολλοστή φορά, πως τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας αποδεικνύονται επιμηθείς και όχι προμηθείς για σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων αναπηρία στην κοινότητα, εξαναγκάζοντας εμάς, τους γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, με αυτισμό, με σύνδρομο Down, με εγκεφαλική παράλυση, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, υπό το βάρος της αγωνίας για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών μας, να απαιτούμε συνεχώς θέματα που εκφεύγουν της ευθύνης και του ρόλου μας.  

Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του ανωτέρω θέματος και θα σας κρατά ενήμερους/ες, όπως και κάθε άλλου ζητήματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών μας, με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, παρεμβαίνοντας, όπου απαιτηθεί, και θέτοντας στο πεδίο των διεκδικήσεών της τις αδιάλειπτες και ποιοτικές υπηρεσίες από τις κοινοτικές δομές που τις παρέχουν, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με την ευθύνη των σωματείων – μελών της.

Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ιωάννης Μοσχολιός

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φωτεινή Ζαφειροπούλου



Συνημμένα:

Άρθρο 35 «Χρηματοδότηση προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών για την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 104 ν.4941/2022» του ν.5092/2024 (απόσπασμα από το Φ.Ε.Κ. 33/τ.Α’/04.03.2024)

Print

Για παλαιότερες αναρτήσεις, επιλέξτε...ΕΔΩ

 

Archive


Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης το μέγεθος των πόλεων ή αφθονία των προϊόντων, αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα.
Ραλφ Γουάλντο Έμερσον


Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset